Запек при бебетата – как да се справим?

Публикувано на 28 04 2023

Запек при бебетата – как да се справим?

По темата говори д-р Камелия Бачовска, Педиатър с над 30 години опит

Запекът е проблем, който често отвежда родителите при педиатър. Обикновено при децата и бебетата запекът е функционален (свързан с нездравостта на храносмилателния тракт и адаптацията му към различни храни), но може да бъде органичен т.е. запек, зад който стои някакво заболяване.

д-р бачовска 
запек
д-р Камелия Бачовска

Много често родителите мислят, че детето има запек, но това не е така. Можем да говорим за запек когато детето се изхожда по-рядко от два пъти седмично, изпражненията са твърди и сухи и има напън. Запекът може да зависи от това дали бебето се кърми, дали е на изкуствена храна и е в процес на захранване.

Бебетата, които се хранят с естествена храна имат запек много по-рядко, тъй като кърмата съдържа субстанции, които улесняват изхождането.

При адаптираните формули, колкото и добре да са те, има по-високо съдържание на белтъци и по-ниско на млечна захар (лактоза).

В кърмата количеството на лактозата е по-високо и това действа лаксативно. По-ниското съдържание в адаптираното мляко затруднява този процес.

Съветвам родителите да не прибързват със заключението, че бебето получава запек при хранене с адаптирано мляко. Храносмилателният тракт на детето има нужа да се адаптира, така че не бързайте да сменяте формулите. Добре е да добавите пробиотик, ако такъв не се съдържа в продукта, който използвате. При адаптираните млека ключов момент е да не пропускате и прием на вода.

запек

При проява на запек при захранване родителите трябва да избягват храни като ориз, картофи и морков, защото те „запичат“ и да наблегнат на храни като грах и спанак, както и плодове, които съдържат фурбитол – кайсия, тиква, праскова – храни, които действат лаксативно.

В случай, че запекът се задържи, детето се изхожда трудно, със сухи, твърди изпражнения – направете консултация със специалист.

Целият разговор с д-р Камелия Бачовска в сп. Кенгуру

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Камелия Бачовска преглежда в МБАЛ “Здравето” на ул. Маестро Кънев, 4.

Абонирай се за нашия бюлетин