ЖЕЛЯЗОДЕФИЦИТНА АНЕМИЯ

Публикувано на 14 10 2021

Желязодефицитната анемия е често срещан проблем при децата, особено след 6-месечна възраст. Именно тогава детето вече е изчерпало депата от желязо, които е получило от майката при раждане. При липса на адекватен внос на желязо с храната, настъпва железен дефицит и се развива желязодефицитна анемия.

За какво да следят родителите?

Ако едно дете боледува по-често през този период от живота си – ту хрема, ту някаква кашлица, ту нещо друго, това може да насочва към подобен проблем. Тези малки симптоми – вялост, неразположение, чести боледувания, безапетитие, могат да бъдат насочваща, алармираща симптоматика, а може и да няма такава. Важно е на 6 месеца и на една годинка да се направи кръвна картина и да се контролират показателите. Ако има спад на хемоглобина, особено под 112 грама на литър, то тогава трябва да се мисли, че има начална анемия и тя да се лекува.

Лечение

Лечението трябва да започне навреме, да се провежда достатъчно дълго – около 2-3 месеца и да се следи кръвната картина. Ако има покачване на хемоглобина – добре. След лечението се изследва нивото на серумното желязо и ако то е нормално, можем вече да спрем лечението. Ако не – продължаваме. Относно анемията при хроничните заболявания се изисква лечение на основната болест. Така ще се подобри и анемията.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Бачовска има приемни часове в Болница Здравето.

Абонирай се за нашия бюлетин