Ехомамография

Публикувано на 29 05 2023

Ехомамография – какво представлява изследването, защо е важно да го правим редовно и как да се подготвим?

Ракът на гърдата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания при жените по цял свят. Най-ефективният начин за предпазване са редовните профилактични прегледи и ранната диагностика. Профилактичният преглед е изключително важен, тъй като ракът на гърдата често се открива първо като находка, много преди да бъде усетен от пациента.

Какво представлява ехомамографията?

ехомамография

Ехомамографията е модерно образно изследване, позволяващо ранна диагностика на проблеми при млечната жлеза. Чрез него могат да се определят различните анатомични структури на жлезата, да се диагностицират промени от кистозен, полусолиден и солиден тип, както и да се определи формата, размера и ехоструктурата на лезията.

Ежегодното ехографското изследване на млечните жлези е най-сигурният начин за ранното диагностициране и диференциране на доброкачествени от злокачествени образувания. То допълва възможностите за профилактика на рака на гърдата и е изключително подходящ метод за млади (до 40 г.) и бременни жени. Използва се също при наличие на импланти в гърдите и в редкия случай на мамографски плътни гърди.

Важно е да се отбележи, че ехомамографията не замества мамографията, която от своя страна е по-подходяща за дами в по-напреднала възраст (40+ г.).

Съществуват ли рискове?

Не съществуват рискове от провеждането на ехомамография.

ехомамография

Как да се подготвим за ехомамография?

Най-подходящо е да планирате ехомамография в рамките на 7 дни след края на менструацията. Това е период, в който чувствителността на гърдите е по-малка. Съветваме ви в деня на теста да не използвате дезодорант, лосион или парфюм върху гърдите и под мишниците. Ехографията се извършва в легнало положение, а ръцете се поставят под главата. По време на прегледа се проверяват както двете жлези, така и подмишниците за наличие на увеличени лимфни възли. Върху кожата се поставя гел и гърдите се оглеждат на малки зони с помощта трансдюсер. Където е необходимо зоните се заснемат.

Кога ще са готови резултатите?

Резултатите стават готови веднага. В зависимост от находката лекаря може да препоръча допълнителни изследвания, както и срок, в който те да бъдат направени. След като тестът приключи, веднага можете да възобновите всичките си нормални дейности, включително шофиране.

В Болниц Здравето ви очакват специалисти с богат опит в диагностиката, а условията в Болница Здравето предлагат уют, спокойствие и комфорт. Можете да направите изследването и с направление по НЗОК.

Абонирай се за нашия бюлетин