Електронни извинителни бележки

Публикувано на 10 10 2023

От 1 октомври 2023 г. лекарите издават извинителни бележки на учениците електронно

Електронните бележки ще се издават САМО СЛЕД ИЗВЪРШЕН ПРЕГЛЕД, а информацията ще се изпраща директно към МОН

От 1 октомври 2023 г. Министерство на здравеопазването, Министерството на образованието и науката и Министерство на електронното управление въведоха електронен вариант на медицинската бележка за извиняване на отсъствията в училище. Електронните медицински бележки важат само за учениците и на този етап няма да важат за децата в яслите и детските градини.

Електронизацията на този процес има за цел да облекчи значително родителите, да намали административната тежест за учителите, както и да защити допълнително достъпа до личните данни на децата.

извинителни бележки

Важно е да се подчертае, че медицинската бележка се издава САМО И ЕДИНСТВЕНО след посещение при лекар и извършен преглед. Специалистът ще прецени състоянието на детето, ще вземе предвид и мерките, които са предприети в домашни условия и ще издаде медицинска бележка с датата на посещение – когато е издаден и задължителния амбулаторен лист.

Може ли е-бележката да се издава със задна дата?

Бележката се издава с датата, на която е проведен прегледът на детето, но срокът за извинение на отсъствията може да бъде записан със задна дата (до 3 дни от посещението при лекар). Например, ако детето се разболее в ден петък 15-и, а родителят го заведе на преглед в ден понеделник – 18-ти, бележката ще бъде с дата на издаване 18-ти, но ще извинява отсъствията, допуснати в периода на боледуването, например за датите 15 – 22 в съответния месец. Важно: в амбулаторния лист е описано подробно от кога боледува детето и колко време е лекувано в домашни условия.

Абонирай се за нашия бюлетин