Детето повръща? Какво да правим?

Публикувано на 30 11 2022

Детето повръща? Какво да правим?

По темата говори д-р Боряна Христова, Педиатър в Болница Здравето

детето повръща

Вирусните инфекции на гастроинтестиналния тракт са често срещано явление при деца и бебета. Първият и най-стряскащ симптом, както за родителите, така и за самите децата е повръщането. Обикновено то е съпроводено с болка в корема, безпокойство, плачливост и общо неразположение у детето. Само по себе си повръщането представлява рефлекторен акт на изпразване на стомашното съдържимо през устата (понякога и през носа). То може да се осъществи едноетапно, но в повечето случаи протича на няколко етапа – първоначално едно или две по-обилни повръщания, след което през различни интервали (от 30 до 60 минути) оскъдно количество, най-вече стомашен сок. 

Вирусните инфекции най-често имат следния ход:

  • Повръщане, с продължителност обикновено от 6 до 12 часа
  • Температура
  • Ден по-късно – диария

В зависимост от възрастта на детето и тежестта на протичане на симптомите винаги трябва да се прави навременна оценка на състоянието и необходимостта от консултация с педиатър. Кърмачета до 1 годишна възраст задължително трябва да бъдат прегледани от лекуващия лекар още в първите часове от началото на повръщането. Съществуват много причини от страна на различни системи и органи, чието първо проявление да бъде повръщането, ето защо действайте с повишено внимание.

Тук ще се фокусираме върху начините, по които бихте могли да помогнете на вашето дете в тези първи часове от началото на вирусната инфекция:

  • Опитайте да запазите спокойствие и без паника, да осигурите покой на детето, докато повръща. Говорете му и обяснете, че това е напълно естествено събитие и макар че е неприятно, скоро всичко ще отмине.
  • Веднъж раздразнена, стомашната лигавица и мускулатура се нуждаят от „покой“, докато възстановят физиологичните си функции. Ето защо НЕ предлагайте на детето никаква храна (дори диетична) в рамките поне на 3-4 часа от последното повръщане. Дори да поиска да се храни в този момент, най-добре ще бъде да откажете.
  • Ако детето има гадене или постоянни позиви за повръщане бихте могли да поставите супозитория (свещичка) с медикамент, която да бъде изписана от лекуващия лекар.

Най-голямото опасение на родителите (и то – напълно основателно) е детето да не се обезводни. Този процес е неизбежен до някаква степен и зависи от множество фактори, но в идеалният случай – не настъпва толкова бързо и най-често е напълно обратимо в домашни условия. 

Когато Вашето дете започне да повръща, почти сигурно е, че в следващите 3 до 6 часа то ще продължи. Ето защо, бихте могли да отложите за известно време включването на електролитни разтвори през устата. Отново стигаме до там – нека дадем 3-4 часа пълен покой на стомаха. Най-често, час след поставяне на свещичка против повръщане, децата се успокояват и заспиват. След няколко часа бихте могли да предложите на детето електролитен разтвор. Важно е да бъдете настоятелни, да приема по малко количество течност през буквално 5-10 минути (ако е необходимо със спринцовка или лъжичка). Самата загуба на електролити (чрез повръщане) е предпоставка за обостряне на гаденето. По тази причина максимално бързото им (но фракционирано) възстановяване е много важно. 

детето повръща

След като се убедите, че детето приема течности и вече няма гадене, бихте могли да предложите храна. В този случай би било по-лесно да опишем какво може, отколкото – какво не може да се консумира през първия ден, а именно: солети, бисквити и сухари (кърмачетата трябва да се консултират задължително с педиатър, за да получат точни указания). 

Ако минат 24 часа и детето вече се храни (със солети, бисквити и сухари), можете да разширите диетата с варен ориз, картоф, морков, приготвени без мазнина и добре подсолени. Избягвайте всякакви животински продукти.

Най-често след първите 24 часа се появява диария и по тази причина диетата трябва да продължи до нормализиране на изхожданията. 

Уместно е включване на пробиотик към терапията, а приемът на електролити трябва да продължи поне 72 часа след спиране на повръщането. 

Следете отделянето на урина, изхожданията, както и количеството приети през устата течности. Наблюдавайте вашето дете и задължително се консултирайте с педиатър при всякакво съмнение, че симптомите не отшумяват още в първите часове. 

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Боряна Христова преглежда в МБАЛ “Здравето” ул. Маестро Кънев, 4

Абонирай се за нашия бюлетин