Детето повръща – ами сега?

Публикувано на 29 03 2022

M 8632
Д-р Джиян Мохамад

Разговаряме с д-р Джиян Мохамад, част от екипа на МБАЛ Здравето.

Детето повръща – ами сега? Повръщането е често срещан симптом в детска възраст. Причинителите могат да бъдат, както вирусни, така и бактериални. Заболяването клинично се проявява с многократно повръщане, съпроводено с болки в корема, гадене, с или без повишаване на телесната температура. От няколко часа до 1-2 дни след началото може да се появи и диария, която да бъде с различен брой и консистенция на изхожданията. 

Много често повръщането се самоограничава само, като използваме симптоматична терапия и подходяща рехидратация. При малките деца и бебета обаче могат да настъпят бързо усложнения, които са свързани с тежката дехидратация и нарушения в киселинно-алкалния и електролитен състав на кръвта.

Какво да правим?

В началната фаза се препоръчва даване на рехидратиращи разтвори през устата. Те представляват специално разработени прахчета, съдържащи електролити и глюкоза, които се разтварят в преварена вода. Основното правило е да се дават на често по малки порции. За бебета: около 1 супена лъжица орален рехидратиращ разтвор на всеки 15-20 минути; по-кратко, но по-често кърмене. За малки деца: 1-2 супени лъжици орален рехидратиращ разтвор на всеки 15 минути, отвара бульон.

Не се препоръчва даването на чиста вода, тъй като тя не съдържа достатъчно соли, които да възстановят загубите при повръщането. Кърмените бебета, трябва да продължават да получават кърма, но по-често от обикновено – на всеки час или два, в малки дози (5 до 10 минути сукане). Бебета, които се хранят с адаптирано мляко могат да продължат да го приемат. 

Захранването трябва да започне 4-6 часа след последното повръщане на детето. В началото през устата се дават само обикновени бисквити, сухари и солети, като се спазва правилото: често, на малки порции. Така рискът да се раздразни стомахът и да се предизвика отново повръщане е по-малък. Постепенно диетата се разширява, с по-щадящи храни, като се избягват подправки, пържено, бобови, целулозни, мазни храни, плодове (изключение правят печена ябълка и банан).

Важно е да знаете още, че чревната лигавица след спиране на диарията, се възстановява за около 7 дни. През този период трябва да се внимава с менюто на детето, тъй като оплакванията могат да настъпят отново.

При поява на диария могат да се приложат различни медикаменти и пробиотични препарати, които се предписват в зависимост от симптоматиката и причинителя. По правило антибиотиците следва да се избягват.

При неуспех от пероралната рехидратация и влошаване състоянието на детето, е необходимо да се потърси лекарска помощ.

Кои са признаците за настъпваща дехидратация и влошаване в състоянието и кога да потърсим лекар?

 • Намалено количество на отделената урина, която придобива тъмен цвят;
 • Суха кожа, напукани устни;
 • Бял налеп на езика;
 • Хлътнали очни ябълки;
 • Силна жажда;
 • Ускорена сърдечна дейност;
 • Хлътнала фонтанела;
 • Плач без сълзи.

Кога незабавно да потърсите лекарска помощ?

Повръщането може да е симптом и на редица други заболявания. Някои от тях може да са потенциално опасни и да изискват своевременна лекарска помощ. Незабавно потърсете лекар, ако:

 • Детето е летаргично, с нарушено съзнание, спи непрекъснато;
 • Детето е силно раздразнително, плаче и не може да бъде успокоено;
 • Има вратна ригидност – навеждането на главата напред е затруднено и болезнено;
 • Поддържа висока температура (над 39°С);
 • Диша учестено;
 • Има силни болки в корема (особено ако липсват изхождания).

Абонирай се за нашия бюлетин