Грижа за бебешката кожа и слънцезащита

Публикувано на 01 07 2022

Грижа за бебешката кожа и слънцезащита

Разговаряме с д-р Десислава Цветанова, Дерматолог в МЦ „Детско здраве“

“Един от най-честите въпроси в лекарския кабинет, особено през летните месеци, е как правилно да се погрижим за нежната бебешка кожа, когато се налага тя да бъде изложена на слънце и каква защита да използваме” – споделя с нас д-р Цветанова. Ето какво съветва тя:

бебешка кожа и слънцезащита
Грижа за бебешката кожа през лятото
  • Четете добре. Четете хубаво и внимателно какъв тип е слънцезащитата и какъв е нейния състава, тъй като има полезни и вредни съставки. Полезните съставки за детската слънцезащита са кетанов оксид и цинков оксид. Забранените съставки са фталати, оксибензон, парабени, оцветители, ароматизатори и др., които съответно водят до нежелани реакции. Американската академия по педиатрия, както и тази по дерматология съветват да се избягват продукти с оксибензон, защото те водят до хормонални проблеми при децата. 
  • Какъв трябва да бъде слънцезащитния фактор? Препоръчвам слънцезащитен фактор 50+, защото осигурява максимална защита, най-вече от слънчеви алергии, а не бива да забравяме, че в този сезон те се появяват за първи път при бебета и малки деца. 
  • Срещу кой вид UV лъчи да се използва слънцезащита – търсете продукти срещу UV A и UV B лъчи, като това трябва да бъде изписано на опаковката. Препоръчвам още продуктът да бъде закупен от аптечната мрежа. 
  • Нанасяне на слънцезащита – нещо, което родителите често казват, е че нанасят слънцезащита, след като вече са на плажа. Това е погрешно. Важно е да нанесете слънцезащита минимум 15 мин преди детето да бъде изложено на слънце, за да бъде то максимално защитено. След първото нанасяне през деня можете да нанасяте на всеки 2 часа, като не бива да забравяте игрите в морето – излизайки от морето детето вече няма слънцезащитен продукт и е необходимо ново нанасяне.
  • Грижа за след слънце – грижата за бебешката и детската кожа не свършва само със слънцезащитата, тя продължава и след това  – с грижа за след слънце. Използвайте гелове или кремове, които поддържат кожата хидратирана, мека, гладка, нежна и намаляват риска от нежелани слънчеви реакции.
бебе слънцезащита лято
Как да изберем слънцезащита?

Важно е да знаете още, че е хубаво детето да не се излага на слънце между 11:00 и 16:00 часа – тогава слънчевите лъчи са вредни за нежната бебешка и детска кожа и често водят до слънчеви алергии. Когато сте на на плажа с малко детенце – то трябва да стои на сянка, да си играе под чадър и да има шапка – така ще се избегне вредния ефект на слънчевите лъчи и ще можете да се насладите на една спокойна почивка

Пазете бебешката кожа от изгаряния. Изгарянето в детска възраст увеличава развитието на меланом – нещо, което много родители не знаят. Нанасяйте слънцезащитен продукт поне до края на август, не само по време на ваканцията, но и напр. когато детето си играе следобед в парка.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Десислава Цветанва преглежда в МЦ „Детско здраве“ филиал ул. Ами Буе 27

Абонирай се за нашия бюлетин