Готово ли е детето за първия учебен ден?

Публикувано на 04 09 2023

Готово ли е детето за първия учебен ден?

Психологическа консултация за деца преди първия учебен ден

Да, лятото е към своя край и много скоро на някои мъници предстои да прекрачат прага на детската градина, а на други им предстои тръгване в първи клас. Това е един много важен момент от живота на детето. Едни го очакват с радост и трепет, други с голямо притеснение, но не по-малко са притеснени родителите, затова как ще се справи на новото място тяхното малко съкровище.

дете психолог

Тук ще ви запознаем с едни от най-често срещаните страхове, които децата могат да изпитат, преди подобна промяна:

Страх от разделяне с родителите
Страх от новата среда

Страх от неуспех и оценки – децата могат да се притесняват от неуспеха и получаването на ниски оценки, а това може да ги притиска и да ги лишава от мотивация за учене и участие в училищните занятия.
Страх от отхвърляне и социална изолация -децата могат да се страхуват да не бъдат отхвърлени от своите връстници или да бъдат обект на подигравки. Те могат да изпитват страх от социалната изолация и да имат затруднения в създаването на приятелства.
Много деца се чувстват самотни, много деца изпитват трудности в това да създават приятелства, трудно се ориентират „кой е моят приятел“?

Всяко дете е уникално и има своите индивидуални нужди и предизвикателства, с които предстои да се справи. За да може то да се адаптира спокойно се нуждае от разбиране и подкрепа.

В Болница Здравето и МЦ „Детско Здраве“ работят отлични детски психолози с богат опит и индивидуален подход, които биха могли да помогнат на вас и вашето дете да намалите пробудилото се напрежение.

Нашите специалисти можете да разгледате тук.

Абонирай се за нашия бюлетин