Вирусният гастроентерит води до бързо обезводняване и необходимост от болнично лечение

Публикувано на 13 08 2018

Рубрика: „Болница „Здравето“ – как да помогнем?“

Д-р Магдалена Богданова: „Летните стомашни вируси при децата или т.нар.вирусен гастроентерит води до бързо обезводняване и необходимост от болнично лечение.“

Летните стомашни вируси се активизират при високи температури и много бързо поразяват децата. Най-често се касае за вирусен гастроентерит. Обичайно започват с висока температура, диария или повръщане. При децата до 5 годишна възраст често се налага болнично лечение поради обезводняване, което налага поставяне на системи.

D r Magdalena Bogdanova 1 scaled

Д-р Магдалена Богданова от болница „Здравето“ e завършила Медицински университет в София през 2016г. Специализира педиатрия и описва професионалния си интерес към лечението на детски болести  като нещо, което винаги е мечтала да практикува.

Д-р Богданова, какво трябва да знаем за вирусния гастроентерит?

Д-р Магдалена Богданова: Вирусният гастроентерит при децата най-често се причинява от ротавирусите (до 80%) и аденовирусите, по-рядко от рео-, ентеро-, коронавируси и други.

Всяка вирусна инфекция се характеризира с редица общи симптоми, към които спадат: общата отпадналост, сънливост на детето, отказ от храна в някои случаи, болки в коремчето. Температурата в началото не е задължителен симптом. По-големите деца могат да кажат или покажат самички какво точно чувстват, но при малките това не се наблюдава. При тях родителите разбират, че нещо се случва обикновено чак когато започнат повръщането и диарията. В някои случаи заболяването започва с повишена температура, а  в други  – с диария или повръщане, но почти винаги картината на вирусния ентерит при децата включва и трите. Много често при ротавирусни гастроентерити заболяването може да бъде съпроводено с кашлица и хрема.

Летните стомашни вируси или вирусен гастроентерит не се лекува с антибиотици
Летните стомашни вируси или т.нар. вирусен гастроентерит при децата не се лекува с антибиотици.

Как протича заболяването при децата и кога да се обърнем към педиатър?

Д-р Магдалена Богданова: И трите основни симптома – температура, диария и повръщане, заедно с отказ от храна в повечето случаи свързан с осъзнат или неосъзнат страх от повръщане, предизвикват дехидратация. Това от своя страна води до загубата на вода и електролити в организма. Най-лесно родителите могат да се ориентират за дехидратацията по външния вид на детето. То започва да уринира по-рядко, по-малко количество и малко по-тъмна урина. Ако е кърмаче, може да се наблюдават промени на фонтанелата-обикновено тя хлътва. При по- тежки състояния може да не отделя урина дълго време. Ако обърнат внимание на устните, ще забележат, че те са много сухи или даже напукани. Езикът също е сух, с или без бял налеп, очните ябълки при по-тежка степен на дехидратация могат да бъдат леко хлътнали навътре към черепната кухина. Цветът на кожата може да варира – като цяло детето е бледо, с или без сенки около очите. Ако родителите забележат тези признаци и ако то отказва храна и вода, незабавно  трябва да се насочи към лечебно заведение за вливане на рехидратиращи разтвори. Най-важен момент в терапията е овладяването на дехидратацията и загубите на електролити при повръщане и диария. Родителите трябва да знаят, че колкото по-рано и навреме се овладее състоянието,  толкова по-лесно и бързо отминава вирусната инфекция. При тежка дехидратация поставянето на периферен венозен път е в пъти по-трудно, а това усложнява както лечебния процес, така и психическото състояние на родителите и детето.

Механизмът на предаване е фекално-орален. Инфекцията се предава основно чрез хранителни продукти, замърсена вода, битов контакт.
Инфекцията с вирусен гастроентерит се предава предимно чрез хранителни продукти, замърсена вода, битов контакт.

Заразно ли е заболяването и как става предаването на инфекцията?

Д-р Магдалена Богданова: Вирусният гастроентерит е доста заразен, като източник на инфекцията може да бъде както болен човек,така и  здрав заразоносител. Т.е. човек може да пренася инфекцията без да е преболедувал. Дори и след овладяването на симптомите, болният може да бъде източник на зараза още няколко дни. Механизмът на предаване е фекално-орален. Инфекцията се предава основно чрез хранителни продукти, замърсена вода, битов контакт.

Какъв е инкубационния период на вирусния гастроентерит?

Д-р Магдалена Богданова: Симптомите обикновено се разгръщат ден-два след заразяването.

До какви усложнения може да доведе заболяването?

Д-р Магдалена Богданова: Дехидратацията е едно от опасните състояния, особено при кърмачета. Тя е и основното усложнение на вирусните гастроентерити. Останалите усложненията често са резултат от дехидратацията, като  засягат различни органи и системи. Положителното е, че коригирана навреме дехидратация не остава никакви последствия в организма. Затова обаче са необходими навременни действия и добра колаборация между родители и педиатри.

Ако откривате симптоми на вирусен гастроентерит и се нуждаете от преглед или консултация на Вашето дете, д-р Магдалена Богданова има приемни часове в Болница „Здравето“ – ж.к. „Овча купел“, ул.“Маестро Кънев“ № 4. Работи по договор с НЗОК.

Запишете час на ☎️ 0888/ 906 811 или 02/4911719

Абонирай се за нашия бюлетин