Бърз тест за лаймска болест

Публикувано на 04 04 2024

Бърз тест за лаймска болест

Лаймската болест се причинява от бактерии от сем. Borrelia, които се пренасят от различни видове кърлежи

С настъпването на пролетта идва и появата на кърлежи, комари и други видове кръвосмучещи насекоми, които често са преносители на различни заболявания. Кърлежите са в пиковата си популация през пролетните и летните месеци, обикновено от април до септември и често са носители на бактерии от сем. Borrelia, причина за появата на лаймска болест.

бърз тест
лаймска болест
кърлеж

Ухапването от кърлеж е безболезнено, затова остава незабелязано. Дължи се на това, че кърлежите отделят обезболяващи вещества при процеса на кръвосмучене. Увреждането, което може да предизвика един кърлеж, се дължи не толкова на самото ухапване, колкото на токсините и секретите, които той отделя, както и на микроорганизмите, които може да предаде при ухапване. За разлика от другите насекоми кърлежите често остават прикрепени към кожата за дълго време. Те предпочитат топлите и влажни зони на тялото. Веднъж попаднали на кожата, най-често мигрират към подмишниците, слабините или косата. Когато достигне желаното място, кърлежът пробива кожата и започва да смуче кръв. 

От изключителна важност е правилното отстраняване на впития кърлеж – внимателно и чрез постепенно издърпване, за да не се допусне откъсване на главичката, което впоследствие може да доведе до усложнения. След отстраняването на кърлежа кожата се почиства и дезинфекцира и е важно да се направи проверка за Лаймска болест. Освен да отстраните бързо и безопасно кърлеж, при нас в Болница Здравето, можете да направите и бърз тест за Borrelia антигени /лаймска болест/. Резултатите от този тест излизат за само 10 мин., а ефективността е над 95%. По точи начин лекуващият лекар и пациентът могат да получат бърза информация и насока за нуждата от последващи медико-диагностични мерки. Бързите резултати дават възможност за започване на навременно лечение, което може да предотврати или овладее развитието на Лаймската болест и нейните възможни сериозни усложнения.

ВАЖНО: Ако се наложи сами да пренесете кърлеж до медицинско заведение или лаборатория – то имайте предвид, че кърлежът следва да се съхранява в контейнер във влажна среда /влажен памук или марля/ и да не се потапя в спирт, йод, бензин или други агресивни разтвори.

И не на последно място – препоръчително е в продължение на няколко дни засегнатото от кърлеж място да се наблюдава за поява на локални петна, оток, болка, както и да се следи за увеличени лимфни възли, температура, главоболие, ставни и мускулни болки. При появата на някой от тези симптоми, задължително трябва да се проведе консултация с лекар.

Можете да запишете час при нашите специалист онлайн ТУК

Запознайте се с нашите специалисти ТУК

Абонирай се за нашия бюлетин