Бронхиална астма – какво трябва да знаем?

Публикувано на 29 03 2023

Бронхиална астма – какво трябва да знаем?

По темата говори д-р Михаил Тодоров

Какво представлява бронхиалната астма?

Бронхиалната астма е хронично заболяване на долните дихателни пътища с пристъпен характер. Заболяването често има сериозни последици за болните, изразяващи се в намаляване на физическата активност и чести посещения при личния лекар, пулмолог или болнично заведение.

михаил тодоров
д-р Михаил Тодоров

Каква е честотата на заболяването?

По последни данни на GINA (Глобална Инициатива за Астма) над 300 милиона души или почти 5 процента от световното население страда от заболяването. Честотата на заболяването сред хората се завишава успоредно с честотата на другите алергични заболявания, които често съпъстват БА-алергичен ринит и екзема. Предвижда се до 2025 г. болните от астма да се повишат с още 100 милиона. Заболяването е по-често
срещано в развитите държави, вероятно поради урбанизацията.

Кои са рисковите фактори за бронхиална астма?

Рисковите фактори могат да бъдат разделени на два основни вида: рискови фактори за развитие на бронхиална астма и рискови фактори за получаване на пристъп от бронхилна астма. При деца водеща роля играят наследствените рискови фактори-по-вероятно е бронхиална астма да се развие при подрастващи с родители, страдащи от алергични заболявания.

Други рискови фактори за развитие на заболяването са:
– Тютюнопушене
– Наднормено тегло
– Професионални вредност
– Чести инфекции на дихателните пътища

Бронхиалната астма е заболяване с пристъпен характер. От тази гледна точка е важно за болните от бронхиална астма да знаят най-честите рискови фактори, водещи до обостряне на заболяването: контакт с алерген-домашен прах, пух от кучета и котки, тревни полени; замърсен въздух; респираторна инфекция; тютюнопушене; употреба на аспирин.

Какви са симптомите на бронхиална астма?

Untitled 963 × 1030px 1

Водещи симптоми на бронхиалната астма са: усещане за задух; хронична (предимно суха) кашлица; „свирене в гърдите“; стягане в гърдите

Тези симптоми се усилват при екзецербация на бронхиална астма. Всеки астматик трябва да познава отлично оплакванията, подсказващи обостряне на неговата и астма, и при тяхна поява да потърси медицинска помощ.

Как се диагностицира бронхиална астма?

Диагнозата бронхиална астма се поставя от опитен специалист по белодробни болести или алерголог. Преценката за диагностициране на БА се осъществява на база на кръвни изследвания, история на рискови фактори и симптоми, и спирометрия или функционално изследване на дишането.

Как се лекува бронхиална астма?

Водещи при лечението на бронхиална астма за инхалаторните кортикостероиди, често в комбинация с инхалаторни дългодействащи бета-агонисти. По преценка на съответния алерголог или пулмолог към терапията могат да се добавят перорални кортикостероиди, антибиотици, метилксантини или левкотриенови антагонисти. От няколко години в България се прилага биологична терапия за така наречената тежка
алергична астма(severe asthma). По последни данни 4 процента от астматиците по света страдат от тежка астма, която се поддава трудно на стандартно лечение. За тази цел в България са регистрирани Комисии за биологично лечение на тежка астма, които правят пълноценен анализ на състоянието и лечението на съответния болен и го предлагат за биологична терапия по НЗОК.

Д-р Михаил Тодоров има приемни часове в МЦ „Детско Здраве“ (филиал ул. Маестро Кънев 4). Запишете час за преглед или консултация на 02/491 17 19 или онлайн в Superdoc.

Абонирай се за нашия бюлетин