БОЛЕДУВАТ ЛИ ПО-ЧЕСТО ДЕЦАТА ДНЕС?

Публикувано на 03 06 2021

Д-р Янева боледуват ли по-често децата днес?
Д-р Наташа Янева: Здравейте! Ще започна с това, че за да е полезен на пациента, лекарят трябва непрекъснато да се усъвършенства! Това, което ми прави впечатление е, че децата боледуват по-често от вирусни инфекции (до 7-годишна възраст), защото имунитетът не е напълно изграден. Благодарение на работата си аз виждам много редки заболявания и слушам мнението на колегите ми, които казват именно, че се увеличава честотата на автоимунни заболявания в детска възраст.

Твърди се, че децата трябва да боледуват, за да си създадат имунитет? Вярно ли е?
д-р Наташа Янева: Да, и аз съм съгласна, че не трябва изцяло да се предпазва детето от всичко. Съществува една хигиенна теория, която повелява, че изолирането на детето изцяло от инфекции и алергени има обратен ефект – след време то често ще боледува и ще е склонно към алергични заболявания. Тоест добре е детето само да създава своя активен имунитет, срещайки различни вируси и бактерии.

Какво съветвате родителите на Вашите малки пациенти?
д-р Наташа Янева: Съветвам ги за правилно отглеждане на детето – здравословно хранене, излагане на слънце, спокойна атмосфера, правилен психологичен подход. Децата трябва да лягат рано, за да имат пълноценен сън. По често да излизат сред природата. Колкото по-близо са до нея, толкова по-здрави ще бъдат.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Наташа Янева има приемни часове в МЦ „Детско здраве“-  филиал ул. „Ами Буе“ №27

Абонирай се за нашия бюлетин