Безплатна ехография на простата в Болница Здравето – ноември 2022

Публикувано на 31 10 2022

Безплатна ехография на простата в Болница Здравето – номеври 2022

Скринингът на простатата e един от най-важните прегледи за всеки мъж, тъй като към момента е единствената възможност за превенция на рак на простатата. В ранен етап това заболяване не дава почти никакви признаци, а на по-късен лечението му е по-трудно и по-неефективно. Ако простатния карцином бъде открит навреме и лекуван адекватно – тогава прогнозите са изключително добри и пациентите могат да продължат да водят един спокоен и пълноценен живот.

простата ехография

Рисковите фактори, които определят появата на рака на простатата, все още не са добре проучени, но 3 от тях са доказани – нарастваща възраст, етнически произход и наследственост. Заболяването рядко засяга мъже под 40 години, но честотата му се увеличава с напредване на възрастта. 

Ежегодната профилактика е най-сигурният начин за ранното откриване на рак на простатата. 

Проблемите с простатата не означават задължително наличето на карцином, а прегледът не е нито мъчителен, нито срамен. Той може да бъде само и единствено много полезен. Уролозите препоръчват, дори да нямате симптоми, да посетите лекар и да направите обстоен преглед, PSA туморен маркер и ехографско изследване на органите в малък таз.

Ехографията, от своя страна, е напълно безопасно и безболезнено изследване, което позволява бърза и точна диагностика на общото здравословно състояние. Този широко използван метод позволява навременното откриване на най-малките промени в структурата на вътрешните органи (образувания, деформации), както и на възпалителните процеси, метаболитните нарушения или възможните промени на тъканно ниво.

В кои случаи се препоръчва ехография на простатата?

простата ехография
  • При затруднено уриниране или други проблеми с отделителната система – често нощно уриниране, императивни позиви за уриниране, лоша миризма при уриниране, парене, раздвояване на струята, уриниране с напън и др.
  • За определяне обема на простатата
  • За определяне остатъчната урина

Необходима ли е предварителна подготовка за ехография на простатата?

  • Осигуряване на пълен пикочен мехур – 500 мл. вода половин час преди изследването (без да посещавате тоалетна)
  • Прекратяване на приема на храна 12 часа преди изследването

Има ли рискове от усложнения при ехографското изследване?

Ултразвуковата диагностика е напълно безвреден метод на изследване, не съществува никакъв риск.

Не отлагайте! Запишете своя час за безплатна ехография на простатата през ноември – 4, 7, 11, 14, 18, 21, 25 и 28.

Прегледите ще се провеждат между 09:30 и 14:00 часа.

Необходимо е предварително записване на час.

Абонирай се за нашия бюлетин