АКАРИ – КАКВО НЕ ЗНАЕМ И КАКВО ПРИЧИНЯВАТ?

Публикувано на 26 11 2021

АКАРИ – какво не знаем и какво причиняват?

Разговаряме с д-р Албена Бъчварова, специалист педиатър и клиничен алерголог, която споделя някои любопитни подробности по темата.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…?
Домашните микрокърлежи сами по себе си не са алергени, но екзоскелетите и изпражненията, изхвърляни от тях съдържат протеини, които причиняват алергични реакции при чувствителни хора.

Какви са симптомите на алергиите към домашните микрокърлежи?
Между 15 и 20% от хората имат алергия към акари. Симптомите варират от алергичен ринит и конюнктивит до бронхиална астма и прояви от страна на кожата като атопичен дерматит. Симптомите на алергичен ринит понякога се появяват съвсем неочаквано и се изразяват във водниста секреция от носа, серийно кихане, особено сутрин при ставане от леглото, сърбеж в носа и/или на небцето, запушване на носа със задно носно стичане на секрет и кашлица. Много често сълзене, зачервяване, сърбеж на очите. Ако не бъде лекуван, алергичният ринит може да се задълбочи и дори да прогресира до развитието на алергична бронхиална астма. Подсказващите симптоми за бронхиална астма са кашлица със „свиркащо“ и затруднено дишане
Алергията към домашен прах може да предизвика и атопичен дерматит (атопична екзема): зачервяване и сърбеж в областта на лицето, тялото и по кожните гънки (свивките на колената и лактите, т.н.)

Децата по-често ли се оплакват от алергия към домашните микрокърлежи?
Около 40% от децата в училищна възраст страдат от алергичен ринит. При голям процент от тях се открива алергия към акари. Ранното излагане на алергени от домашни микрокърлежи при децата увеличава риска от астма, а децата с чувствителност към микрокърлежи са с 5 пъти по-голям риск за развитие на бронхиална астма.

Кои са основните места за развитие у дома?
Пълното отстраняване на домашните акари е непостижима цел, но намаляването на количеството им и техните алергени е първата стъпка за ограничаването и дори елиминирането на клиничните симптоми на алергия.
Мерките за намаляване на концентрацията в дома включват:

  • Поддържане на температура в дома около 18°C, ниска влажност, често проветряване
  • Не се препоръчва сушене на дрехи в стаята
  • Смяна на спалното бельо всяка седмица и пране при 60°C
  • През летните месеци, по възможност, излагане на пряка слънчева светлина на матрака, завивките и възглавниците
  • За предпочитане са легла с подматрачна рамка, която осигурява циркулация под леглото и намалява влажността
  • Почистване с леко влажна кърпа и използване на прахосмукачки с HEPA или воден филтър
  • Използване на химични агенти за почистване

Не забравяйте – златния стандарт в диагностиката е ТЕСТУВАНЕТО, което дава отговор на въпроса към кои алергени пациентът има чувствителност.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Албена Бъчварова има приемни часове МЦ „Детско здраве“ филиал ул. „Ами Буе“ №27.

Запишете час тук.

Абонирай се за нашия бюлетин