Адреналинови кризи – какво да правим?

Публикувано на 16 01 2023

Адреналинови (симпатико-надбъбречни) кризи – какво да правим?

Нашето тяло е устроено много рационално: всичко, което се случва в него, се контролира от нервната система. Но има централна нервна система – нашият психичен апарат и вегетативна.

Вегетативната нервна система определя работата на всички вътрешни органи, включително сърцето и кръвоносните съдове. Тя не се контролира от нашето съзнание. Вие не си мислите как се свиват червата или как се произвежда жлъчката. Това е автоматична система. Но тя може да се счупи.

адреналин кризи

Най-често това е в резултат на хроничен стрес.

Постоянна или периодична тревожност, неспособност да се отпуснете, нарушения на съня, безкрайна поредица от мисли, от които не можете да се отървете, неочаквано повишаване на налягането, придружено от главоболие или дискомфорт в гърдите. Крайният резултат е периодично отделяне на хормона на стреса – адреналин. Обикновено се получава, когато сте много уплашени от нещо – сърцето бие, изскача от гърдите, спазми на съдовете, треперене, чувство на страх.

Защо възникна това състояние? Няма директна причина за подобни реакции. Факт е, че „сривът“ във вегетативната нервна система дава сигнал за отделяне на голямо количество адреналин и това причинява тези симптоми. Това е особено неприятно за хора, които имат постоянно ниско кръвно и на този фон имат тежки кризи.

адреналин кризи

Какво да правим? Възстановете тази част от нервната система, която дава сигнал за отделяне на адреналин. Можете да подобрите състоянието с прием на лекарства, но най-важно е да осъзнаете наличието на проблем. Измервайте редовно кръвното налягане сутрин и вечер и споделете резултатите с лекуващия лекар. Той ще ви помогне да възстановите автономната нервна система – кризите ще спрат и кръвното налягане се нормализира.

Не отлагайте. Запишете своя час за преглед или консултация в Болница Здравето още днес.

Не пропускайте да се запознаете и с нашите пакетни програми „Превантивна медицина“.

Абонирай се за нашия бюлетин