Болница"Здравето"- ДЕЖУРЕН ПЕДИАТЪР - понеделник - неделя 24/702/491-17-19 и 0888/90-68-11 - ДЕНОНОЩНО

Блогът на здравето

Холтер ЕКГ-какво показва той

 

Д-р Светлана Пенчева е специалист по Вътрешни болести в Болница „Здравето“ гр.София. Разговаряме с нея по повод редица запитвания на пациенти, на които е предложено поставянето на Холтер. Тя пояснява, какво представлява изследването и каква информация дава на специалиста.

  • Д-р Пенчева, какво всъщност представлява Холтер ЕКГ мониторът, който използвате в ежедневната си практика? 

Холтер мониторът е малко, преносимо устройство, което следи сърдечния ритъм. Той се носи за един до два дни. През това време устройството записва всички сърдечни удари. Тестът на Холтер ЕКГ обикновено се провежда след традиционен тест за проверка на сърдечния ритъм (електрокардиограма), особено ако електрокардиограмата не дава достатъчно информация за състоянието на сърцето. Аз използвам информацията, заснета на Холтера, за да разбера дали имате проблем със сърдечния ритъм. Ако имате признаци или симптоми на сърдечен проблем, като например неправилен пулс (аритмия) или необясним припадък, мога да назнача тест, наречен електрокардиограма. Електрокардиограмата е кратък, неинвазивен тест, който използва електроди, прикрепени към гърдите ви, за да провери ритъма на сърцето. Понякога обаче електрокардиограмата не открива никакви нередности в сърдечния ви ритъм, защото сте прикачени към машината само за кратко време. Ако признаците и симптомите предполагат, че могат да се дължат на неравномерен ритъм на сърцето, бих Ви препоръчала да носите Холтер монитор за един ден. През това време мониторът на Холтер може да открие нередности в сърдечния ритъм, които електрокардиограмата не може да открие. Мога да препоръчам и Холтер, ако имате сърдечно заболяване, което увеличава риска от нарушен сърдечен ритъм. Понякога е необходимо да носите Холтер монитор за ден, дори ако не сте имали някакви симптоми на необичаен пулс. Няма значителни рискове, свързани с носенето на Холтер монитор, освен възможния дискомфорт или дразнене на кожата, където са поставени електродите. Въпреки това, Холтер мониторът не трябва да се мокри, за да не се повреди.

Споделете тази страница

Свързани публикации

Ухапване от кърлеж – а, сега на къде?

Продължителните дъждове създават условия за развитието на кърлежи, комари и на различни видове кръвосмучещи насекоми, които често...

Кампания за безплатни прегледи за профилактика на рака на млечната жлеза в болница „Здравето“

РАКЪТ НА ГЪРДАТА е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. Доказано е, че здравословният начин...

С грижа за вас и през почивните дни!

Болница “Здравето” – улица “Mаесто Кънев  №4” ще приема пациенти без почивен ден! За Вас ще се...

Leave a Reply

Call Now ButtonЗапишете час за преглед