Болница"Здравето"- ДЕЖУРЕН ПЕДИАТЪР - понеделник - неделя 24/702/491-17-19 и 0888/90-68-11 - ДЕНОНОЩНО

Защо е необходим детски ендокринолог

Защо е необходим детски ендокринолог

Ендокринната система  съгласува дейността на различните органи и системи в човешкия организъм, в зависимост от  променящите се условия  на външната и вътрешната среда. Този процес се  осъществява чрез хормони, които се отделят от  жлезите с вътрешна секреция –  панкреас, щитовидна жлеза, надбъбречни жлези и др. Хормоните регулират обмяната на веществата в организма и  затова при пациентите с наднормено тегло в повечето случаи се откриват  отклонения в нивана на хормоните.

Първоначално наднорменото тегло при децата е свързано с повишен  прием на храна, който не кореспондира с нуждите на организма и най-често е в резултат от нездравословно и обилно хранене в семейството. При него се откриват метаболитни и хормонални нарушения като последица от увеличеното тегло. След обстоен преглед  и изследвания, ролята на детския ендокринолог е навреме да открие тези отклонения, които в някои случаи имат съвсем дискретна изява и да предложи съответния план за лечение.

При вторично затлъстяване, което се дължи на ендокринно нарушение на жлезите с вътрешна секреция се диагностицира основното заболяване и лечението му  оказва положителен ефект при редуциране на теглото. Като най-чести причини  за това са хормонален дисбаланс, свързан с функцията на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, яйчниците и др. При лечение на тези ендокринни заболявания,  детския ендокринолог предписва съответната  терапевтична схема на лечение за овладяване на основното заболяване и за редуциране на наднорменото тегло.

 

Call Now ButtonЗапишете час за преглед