Болница"Здравето"- ДЕЖУРЕН ПЕДИАТЪР - понеделник - неделя 24/702/491-17-19 и 0888/90-68-11 - ДЕНОНОЩНО

Защо е необходим диетолог

Защо е необходим диетолог

Увеличеният хранителен прием е най-честата причина за затлъстяване при децата. Това може да е следствие както на повишен апетит, така и на прехранване от страна на родителите. Балансираният и здравословен  хранителен режим, изготвен от опитен диетолог  е от съществено значение за редуциране на наднорменото тегло и изграждане на подходяща култура на хранене при децата.

Като друга причина може да се посочи нередовното хранене. Рядкото и нерегулирано приемане на храна изключително силно възбужда центъра на апетита, вследствие на което детето яде бързо и преяжда. Счита се, че при хранене на много дълги интервали се създават условия за складиране на излишната енергия в мастната тъкан. При тези случаи ролята на диетолога е да състави подходящ хранителен режим на по-кратки интервали от време, с цел регулиране на метаболитните процеси и редуциране на теглото при децата.

Видът на храната също е от решаващо значение в борбата с наднорманото тегло при децата. Приемът на високи количества въглехидрати (>60-65 Е%), особено бързорезорбиращи се прости захари е постоянен стимул за повишена инсулинова секреция, което увеличава образуването и потиска разграждането на мастна тъкан. Консумацията на храни с високо мастно съдържание (>30-35 Е% мазнини) лесно води до натрупване в мастните депа, тъй като тези храни са много вкусни, по-слабо засищат и по-трудно се окисляват от въглехидратите.

Опитният диетолог изготвя индивидуален хранителен режим, като отчита особеностите на организма, наличието на съпътстващи заболявания и не на последно място продуктите,  които децата харесват. Тази схема на хранене е лесна, приятна и максимално адаптирана към начина на живот, за да не причинява трудности и да демотивира пациентите.  След обстойна консултация и изготвяне на хранителен режим, възпитаването на здравословни навици на хранене с полезни и натурални продукти ще помогне на децата да регулират теглото и да растат здрави и енергични. Опитният диетолог ще постави началото на здравословиен и балансиран модел на хранене, а в последствие и изграждане на самоконтрол при децата.

Съвместната ни цел е да постигнем  оптимално тегло, съобразено със структурата и ръста на децата.

Call Now ButtonЗапишете час за преглед