Дневният режим на пациентите е съобразен с конкретните клиники и заболявания, но като цяло е създаден за максимално ползотворно разпределение на времето:

Общ болничен режим:

ЧасДейност
06:00ч.Събуждане на пациента
06:00–06:30ч.Личен тоалет на пациента
06:30–08:00ч.Манипулации /вземане на лабораторни изследвания, измерване на артериално налягане и получаване на сутрешна терапия/
08:00–08:30ч.Закуска
08:30–09:00ч.Визитация с лекаря Ви
09:00–12:00ч.Изписване, консултации или изчакване на процедурата
12:00–12:30ч.Обяд
12:30–14:00ч.Манипулации
14:00–16:00ч.Почивка
16:00–16:15ч.Измерване на температурата
16:15–18:00ч.Свободно време, свиждане
18:00–19:00ч.Вечеря, получаване на терапия и измерване на артериално налягане
19:00–22:00ч.Свободно време
22:00–22:30ч.Измерване на артериално налягане и получаване на терапия
22:30–06:00ч.Сън

Придружители в болницата

При нужда и желание от постоянен придружител и възможност за настаняване, ваш близък може да бъде с вас по време на престоя ви в болницата.
В отделението по педиатрия всеки родител може да бъде всекидневно близо до детето си. В зависимост от избраната стая се заплаща такса по ценоразпис на болницата.

Свиждания и информация за пациентите:

Свижданията се извършват от 16.00 до 18.00 часа.
Абсолютно задължително е влизането в отделенията с предоставените ви найлонови калцуни върху обувките и дезинфектиране на ръцете за спазване на болничната хигиена.
Посетители със симптоми на остра вирусна инфекция не се допускат в детското отделение.

В интензивен сектор на болницата достъпът е абсолютно забранен.
Моля, следвайте указанията на медицинския персонал при свиждане.
Всички изисквания са насочени към гарантиране на здравето и сигурността на пациентите.
Информирането на близките за състоянието на пациента се определя при постъпването в болницата. Пациентът посочва по време на болничния му престой, кои близки или роднини да бъдат информирани за промените в здравословно му състояние, както и за резултатите от изследванията, процедурите и операциите.

Сведенията се получават от лекуващия лекар.

Напускането на болницата (изписването) е важен момент и включва следните стъпки:

 1. Заплащане на потребителската такса;
 2. Заплащане на лечението (по цени на лечебното заведение, ако пациентът е постъпил по свое желание или без направление за хоспитализация);
 3. Свободен разговор с вашия лекуващ лекар;
 4. Рецепти, които ще ви бъдат изписани;
 5. Насрочване на дата за контролен преглед;
 6. Информиране на близките за деня на изписването ви;
 7. Прибиране на личните вещи;
 8. Известяване на обслужващия персонал за напускането на болницата.

За изписването ви от болницата ще бъдете уведомени предварително. Ако нямате възможност и желаете – ще уведомим близките ви.

При желание да напуснете и лекарят не е съгласен с това, следва да подпишете документ, в който подробно са описани възможните рискове за вашето здраве и съответните последствия. При преждевременно напускане на болницата, ще ви се наложи да заплатите направените разходи от лечебното заведение до момента на напускането ви – НЗОК не заплаща при неспазен минимален болничен престой. Лекуващият лекар ще издаде епикриза за лечението, което ви е проведено. Същата трябва да предоставите на общопрактикуващия лекар и/или наблюдаващия ви специалист от извънболничната помощ. Желателно е епикризата да се предоставя на приемащото лечебно заведение за болнична медицинска помощ при евентулна последваща хоспитализация.

Когато напуската отделението, уверете се, че имате:

 1. Всички необходими лекарства, от които се нуждаете;
 2. Всички медицински документи, които следва да ви бъдат издадени или които допълнително сте поискали;
 3. Датите и времето за всички, предстоящи контролни прегледи, ако имате насрочени такива;
 4. Дрехи за пътуване;
 5. Някой, който да ви откара у дома /можете да ползвата линейка само срещу заплащане или по медицински показания/.

Когато се прибирете вкъщи

Ако имате медицински проблеми след дехоспитализацията, които са пряко свързани със заболяването ви, не се колебайте да се свържете с лекуващия лекар и да поискате по ранна дата за контролен преглед.

Политиката на болницата е ориентирана към съвременни методи на лечение и проследяване хода на вашето заболяване.

Хранене в болницата

Съобразно вашето състояние и заболяване лекарят ще определи какъв режим на хранене да следвате при престоя си в болницата.
След определени манипулации и при някои заболявания е възможно да се наложи да бъдете хранени чрез венозни вливания на хранителни вещества или през сонда в стомаха.
Независимо от конкретната диета, храната се приготвя  от пресни и сертифицирани продукти, при спазването на хигиенните правила за здравословно хранене.

Видове болнични стаи и условия за настаняване

Болничните стаи във всички отделения са чисти и уютни, напълно обзаведени  и декорирани с вкус, което осигурява максимален комфорт и спокойствие за всеки пациент.  Оборудвани са с повиквателна система за контакт с дежурния медицински персонал, ергономични легла, телевизор, 24-часов безжичен интернет достъп и самостоятелен санитарен възел. Можете да бъдете настанени според своите предпочитания.

Такса за избор на стая с подобрени битови условия

Здравноосигурените лица имат право срещу заплащане да получат допълнително поискани от тях услуги като напр. стая с подобрени битови условия. В Болница Здравето предлагаме самостоятелни стаи, в цените на които се включват всички допълнителни битови условия, със или без придружител по желание на пациента.

Болните се настаняват в удобни и хигиенични стаи, като според възможностите си могат да изберат стандартна или самостоятелна стая с подобрени битови условия, гарантираща максимален уют и комфорт.

На регистратурата можете да заявите своето предпочитание за настаняване в стая с подобрени битови условия и да получите информация за таксата, която следва да заплатите.

Абонирай се за нашия бюлетин