09 авг.

Кръвотечения

КРЪВОТЕЧЕНИЯ

Видове кръвотечения

1. Артериални – когато е нарушена цялостта на артериалния кръвоносен съд се разпознава по яркочервения цвят. При тяхното разкъсване кръвта изтича на тласъци в съответствие с ударите на сърцето. Има яркочервен цвят поради наличието на повече кислород. При тях бързината на кръвоизлива е най- голяма, затова са и най- опасни. И до пристигането на лекар е необходими следното:
2. Да се притисне кървящия съд
Притискане – почти всяко кръвотечение може да бъде спряно, като се направи дебел тампон от най- чистия плат, който е на разположение. Поставяне се превръзка на раната и се притиска здраво
Повдигане – поставете пациента така, че раната да е под нивото на сърцето. Когато раната е на главата , повдигнете главата и раменете. Над кървящата рана да се направи стегната превръзка / от бинт, кърпа ,колан и др. / Задължително е да се отбележи в колко часа е направена превръзката, тъй като не трябва да остава повече от 2 часа, а през зимата от 1 час. Отпускането не трябва да става изведнъж, а постепенно.
Пострадалото лице да се остави в легнало положение и да му се даде топъл чай, ако има възможност.
3. Венозни – Когато е нарушена цялостта на вена . Изтичането на кръвта при разкъсване на вена става равномерно и ако вената е голяма за пострадалия има опастност за живота му . Кръвта има тъмночеврен цвят.
4. Капилярни – при нарушаване на целостта на капиляри. При тяхното нарушаване кръвта изтича на капки – тя „ сълзи”. Получават се при повърхностни наранявания.

Първото, което трябва да се направи при кръвоизлив, е да се пристъпи към кръвоспиране.

!!! Най- сигурен метод за временно кръвоспиране е пристягането на кървящия съд над мястото на нараняването / кървенето/ чрез Есмархов бинт, засукачка или с обикновени средства като колан, триъгълна кърпа и други.
Ако кървенето не спира, продължава , трябва да бъде притисната артерията към костта на раната.
НА РЪКА– точно по средета между мишницата и лакътя
НА КРАКА – в гънката между торса и бедрото, но не на самия крак

ПРАВИЛА при кръвоспиращи превръзки
1. Правят се при кръвотечение на крайниците
2. Правят се централно над мястото на кръвотечението – при кръвотечение от горен крайник – над лакътната става , а при долен крайник – над коляното
3. Винаги се правят върху подложка от плат, марля, триъгълна кърпа и други и не се поставя на голо
4. Преди поставянето крайникът трябва да се повдигне, за да даде възможност на кръвта да се оттече

Изчаквате идването на лекар

Posted in: Първа долекарска помощ