Кабинет за психоаналитична работа с деца и юноши в МЦ „Детско здраве“

Индивидуална психоаналитична работа с деца и юноши

  Консултиране на семейства

  Психоаналитична работа с майки с бебета и малки деца

За психоаналитичния подход при работа с деца

Цел на аналитичната работа е  детето да възвърне  свободата на своята мисъл, да открие своята истина и собствено желание за израстване.

Детската психоанализа не предлага корективно поведение, както и не е насочена срещу проявата на симптомите, а подпомага  изразяването на субекта, чува неговото слово и признава желанията му.

Често детето  може да  бъде  носител на неразрешените психични конфликти на своите родители, това  е едно несъзнавано наследство,  което поема върху себе си  и  понякога го преобразява до неузнаваемост

Много пъти задаван въпрос от родителите е

„Как да обясним на детето отиването при психотерапевт?“

Опитът на френския психоаналитик Ф.Долто показва, че

не бива сеанса да бъде представян  като среща, на която детето отива да си играе с един човек, който много обича децата.

Добре е да се обясни, че става дума за работа, за говорене за самия себе си, за  търсене на отговори.

Психотерапевтът ще приеме детето такова каквото е и ще му предложи отношение на доверие и защитено пространство, в което то да изследва смисъла и значението на своето страдание.

Първоначално  изразяването пред аналитика е чрез  игра, чрез жестове и мимики, рисунки, моделиране, защото все още на детето му е трудно да изкаже преживяванията си с думи.  По-късно то ще започне да открива и назовава с думи  мислите си, чувствата си и фантазмите.

Психотерапевт

Милкана Лазарова – психолог,

психоаналитично ориентиран психотерапевт

член на Бъларска Асоциация по Психотерапия

и  Асоциация Българско Психоаналитично Пространство

Професионален път

През 1997 год.  Милкана Лазарова завършва специалност психология в СУ „Св. Климент Охридски“ със специализации по клинична психология и психология на развитието, образованието и културата.

От 2003 година се включва в работата на обучителна група по метода на индивидуалната психоаналитична психодрама, където натрупва богат опит в аналитичния психодраматичен подход за работа с деца и юноши.

В началото на 2004 год. започва формиране за психоаналитик към фондация „Българско Пространство за Психоанализа“, което включва дългогдишна лична анализа, работа под супервизия и участие в  множество българо- френски клинични семинари, организирани съвместно с „Espace analytique „ ,посветени на проблеми в детството и юношеството.

Като специалист на свободна практика от 2005 година започва да консултира в МЦ „Детско здраве“, където работи аналитично със семейства и деца с различни затруднения.

Съосновател  е на „Асоциация Българско Психоаналитично Простронство“.

През 2009 и 2010 год. се обучава към  „Учебна програма по психоанализа“ в „Център за Фройдистки Анализи и Изследвания“,Лондон.

За психотерапевтична консултация е необходимо  предварително записване на час по телефона или на електронната поща.

електронна поща  milkana_lazarova@abv.bg

Мобилен тел. 0888 25 33 96