Добре дошли в сайта на болница „Здравето“

Opening Hours : 24/7
  Contact : 02/491 17 19, 02/491 17 55, 0888 906 811

Социалното здравеопазване – надеждност или неудобство

Едно от най-честите пожелания, които си отправяме ние българите, независимо къде по света работим и живеем, е пожеланието да бъдем здрави. А когато си избрал нелекия път на емигранта и здравето ти се разклати, първо търсиш помощ и лечение в родината. Не поради сантиментални причини, а от типичната ни българска практичност – през Здравна каса е по-евтино, много по-евтино от ползването на медицински услуги в чужбина, особено, когато си кътал всяко изкарано с пот на челото евро и не си внасял здравни вноски и в страната, в която работиш.

Майка България обаче не винаги е гостоприемна към веднъж напусналите пределите ѝ и последните промени в Закона за здравното осигуряване го доказват. От края на декември 2015 година, влязоха в сила гласувани от парламента промени, които се оказват сериозен препъникамък за гражданите на Републиката с прекъснати здравноосигурителните права. Вече, за да възстановите правата си, е необходимо да внесете дължимите осигуровки за 60 месеца, а не както досега – за 36 месеца назад. Т.е. ако сте човек, който трябва да се осигурява самостоятелно, но по една или друга причина не сте го правили, за да получите отново възможност да се лекувате по клиничните пътеки на Здравната каса, и при минимална месечна вноска от 16.80 лв. на месец, е необходимо да внесете 1008 лв. наведнъж. Към тази сума трябва да прибавите и дължимите лихви. Така възстановяването на правата на човек с неплатени здравни осигуровки за повече от 5 години излиза точно 1262.92 лева. И, да, определено би ви излязло по-евтино да бъдете отново здравноосигурен, ако ви се налага да преминете през сърдечна операция, която иначе би ви струвала 15 хиляда лева.

Ако случаят ви обаче не е такъв, след като внесете почти 1300 лв. в държавната хазна, следва да изберете своя семеен лекар, който, ако прецени и разполага с направление, да ви изпрати с такова на преглед при специалист. Ако се налагат и изследвания, възможно е да трябва да изчакате следващото тримесечие, за да ви бъдат назначени, тъй като лимита по Здравна каса може да е изчерпан.

За съжаление, здравословните проблеми изискват своевременна лекарска намеса и отлагането не е опцията, която повечето хората избират. Те често предпочитат да си платят прегледа, изследванията и дори операцията, за да възвърнат бързо здравето си и възможността да се трудят активно.

Доволните клиенти на болница „Здравето“, които са работещи постоянно в чужбина хора, с прекъснати здравноосигурителни права, ни вдъхновиха да говорим открито за проблема, с който са се сблъскали, когато са потърсили здравна помощ в родината.

За да запазим самоличността на нашата пациентка, ще я наричаме Мария. Тя работи в Гърция от 6 години и не е внасяла здравни вноски през този период нито у нас, нито в южната ни съседка. При профилактичен преглед е установено, че Мария има доброкачествени образувания в двете гърди, които обаче трябва да бъдат премахнати оперативно, за да се предотврати рецидивирането им в злокачествени. Операцията в Гърция би ѝ струвала 1200 евро, затова тя се връща в България с желанието да внесе накуп дължимите здравни вноски и да се лекува през Здравната каса.

Разбирайки, че сумата, която дължи е близо 1300 лв., Мария започва да търси по-изгоден вариант да се справи със здравословния си проблем. За нейно учудване, тя установява, че отстраняването на образованията в гърдите ѝ в частна болница, ще ѝ струва 900 лв., т.е. с 400 лв. по-малко от нужната сума, за да бъде отново здравноосигурена гражданка на Република България и да бъде оперирана през Здравната каса.

Мария избра да се оперира при нас, в болница „Здравето“. Ние разполагаме с опитни хирурзи, който прилагат щадящи оперативни техники, целящи възможно най-бързото връщане на пациента към нормален начин на живот. Извършваните от нашите специалисти оперативни интервенции обхващат и пълния спектър в сферата на пластичната хирургия. Болница „Здравето“ е първата болница в страната, чийто приоритети са детското здравеопазване, хирургията и гастроентерологията. Ние Ви предоставяме европейски и световни стандарти на медицинските услуги, лично отношение и персонално внимание.

Това потвърждава и Петър, който от 7 години работи в Кипър. Усиленият труд оставя своя отпечатък върху здравето му и той започва да вдига кръвно. При едно от посещенията си в родината за празниците, той търси лекарска помощ, но тя му е отказана, защото не е спешен случай и е здравно неосигурен. Разбирайки каква солидна сума трябва да внесе в държавната хазна, за да се прегледа при кардиолог, Петър избира да плати 200 лв. в частна болница за преглед и всички необходими изследвания. Поставена му е диагнозата артериална хипертония. „Закъсах го с кръвното, но ако спазвам препоръките на лекаря и назначената ми терапия, оттук нататък ще трябва да давам само по 100-ина лева за профилактичен преглед и изследвания на година. Благодарен съм на докторите от болница „Здравето“, че се погрижиха за мен компетентно, с усмивка и добра дума“, споделя Петър.

Мнозина работещи в чужбина избраха частното здравеопазване в България като алтернатива на лечението през Здравната каса, именно защото, колкото и абсурдно да звучи, то им излиза по-евтино от връщането на здравноосигурителните им права, плащайки дължимите вноски за цели 60 месеца! Последните промени в Закона за здравното осигуряване определено поставят въпроса: Социалното здравеопазване сигурност или неудобство е за нас?

Информация за възстановяването на здравноосигурителни Ви права можете да намерите ТУК.

  • Dimitar Mitev

    Много интересна статия. Благодаря.