Добре дошли в сайта на болница „Здравето“

Opening Hours : 24/7
  Contact : 02/491 17 19, 02/491 17 55, 0888 906 811

Предимствата на интравенозното лечение с антибиотици

Антибиотиците могат да бъдат приемани по различни начини, като най-често се прилагат перорално (през устата) или чрез венозни вливания. При прием през устата, активната съставка се разтваря и се абсорбира през стените на стомашно-чревния тракт. Оттам, чрез кръвта, попада първо в черния дроб, след това кръвообращението я разпределя в тялото според свойствата на приложения антибиотик.

При венозно приложение на антибиотика, същата съставка е разтворена в стерилен разтвор, подходящ за интравенозна употреба. Попадайки в кръвта, тя се разпределя и достига до тъканите.

Предимствата на венозното приложение на антибиотиците са следните:

1. Различните храни забавят, ускоряват или напълно блокират усвояването на антибиотика от стомашно-чревния тракт. Поради тази причина, често може достигналата до тъканите доза да варира в широки граници и да спада под нужния минимум. Освен това, няма антибиотик, който се усвоява на 100%. Винаги някакво количество преминава през червата и се изхвърля неусвоено от организма.

2. При прием през устата, антибиотиците попадат в така нареченото портално кръвообръщение. То събира кръвта от всички храносмилателни органи и я отвежда до черния дроб. Там антибиотиците са подложени на биохимична обработка и част от приетото количество се дезактивира и изхвърля от организма. При интравенозно приложение този процес е много по-слабо изразен. Това води до по-високи дози на антибиотика в кръвта и тъканите при венозен прием спрямо същата доза приета перорално.

3. Бактериите, обитаващи естествено червата, биват засегнати от антибиотиците. Техният брой намалява, затруднява се храносмилането и се създава подходяща среда за развитието на бактериални и гъбични инфекции. Възстановяването на чревната флора изисква продължителен прием на пробиотици. При венозно вливане на антибиотик, този ефект е много по-слаб, защото по-малко количество от активната съставка достига до червата и влияе на бактериите в тях.

4. Поради по-високата концентрация в тъканите и постоянно високите нива на антибиотика, инфекцията се погасява по-бързо и се намалява възможността от усложнения.

5. Интравенозното приложение позволява много прецизен контрол на дозата спрямо килограмите, за разлика от пероралното приложение.

За да се прилагат антибиотици интравенозно е нужно да се постави периферен венозен път (абокат) за периода на лечението. Това е процедура извършвана от квалифициран медицински персонал и отнемаща не повече от 5 минути. Абокатът може да бъде поставен на различни места потялото, така че да не затруднява извършването на повечето ежедневни дейности. Чрез него могат да се вливат различни разтвори и лекарства.

Венозното приложение на антибиотик е най-често се прави веднъж или два пъти дневно, зависи от свойствата на избраното вещество и отнема 1-2 минути. Преди първото интервенозно приложение на антибиотика се прави скарификационна проба за установяване на алергичност към него. Ако не се направи такава проба, може да се стигне до алергичен шок с тежки последствия. Лечението трае средно между 5 и 7 дни, като се прекратява по преценка на лекаря. След приложението на последната доза от антибиотика, абокатът се отстранява.

Надяваме се, че разбулихме мистериите около антибиотиците и тяхното приложение. Като всеки инструмент, използван разумно, те могат да бъдат много мощни помощници, но некомпетентно им приложение, може да доведе до тежки последствия.

Следва продължение….