Добре дошли в сайта на болница „Здравето“

Opening Hours : 24/7
  Contact : 02/491 17 19, 02/491 17 55, 0888 906 811

Да се погрижим за психичното здраве на нашите деца – днес и сега!

Задавали ли сте си въпроса  „Какво е психично здраве?”

Най-простият отговор на този въпрос е “да се чувстваме добре и да сме пълноценна част от обществото”. Психичното здраве не е просто отсъствието на психична болест, а цялостно благосъстояние, при което можем  да разгърнем потенциала си,да се справяме  и наслаждаваме на живота, да сме пълноценни за семейството, приятелите си и обществото, да  разбираме  и изразяваме  различни емоции.

„Психическите, психологическите и емоционалните проблеми причиняват повече увреждания от всички физически здравословни проблеми, взети заедно.” – гласи доклад на Факултета по обществено здраве на Великобритания.

По традиция не обръщаме сериозно  внимание на психичното здраве, докато нещата не излязат от контрол. Тихото страдание при децата често се интерпретира като част от характера. То е не по-малко болезнено от други здравословни проблеми и  ако не бъде овладяно навреме чрез съответната терапия води до безпокойство и тревожност, които ескалират с времето. Някои деца се  описват  като „стеснителни“  и „срамежливи“ и трудно се интегрират в колективи. При тях  може да има симптоми на социална тревожност. Ако някое от децата  се изолира от останалите и бива определяно като „особняк“, то тогава специалист може да установи дали страда от депресия.

Във възрастта 2-5 год. при децата се проявяват  първите  симптоми на аутизъм.  Децата с аутизъм живеят в собствена в свой собствен свят и дори  силни звуци  и опити за контакт  не могат да привличат вниманието им.Те  избягват зрителен контакт и когато биват оставени сами, могат да си играят с една и съща играчка  дълго време. Вниманието им може да бъде  привлечено от въртящи се предмети или играчки.  Децата със симптоми на аутизъм често извършват монотонни  движения в продължение на часове – размахват ръцете си като птици, люлеят тялото си напред назад или чукат по предмети.Характерно за тях е, че  се чувстват изключително зле на шумни и оживени места – увеселителени паркове,  големи търговски центрове, както и на силно осветени места.

На 6-8 годишна възраст  при децата се появяват първите  симптоми на разстройство на вниманието и хиперактивност. Те не могат да  съсредоточават вниманието си за дълго и се затрудняват при преминаване от една задача на друга. Когато не могат да се следят  учебния процес, те постоянно се въртят, говорят, вдигат шум. Хиперактивността е по-ясно изразена при момчетата, докато  момичетата обикновено блуждаят и при тях проблемът не е толкова видим. Общият симптом за тези деца е импулсивност.

В училищна възраст  е необходимо да  объръщаме внимание  за прояви на силна  тревожност  и безпокойство при децата. Те могат да имат натрапчиви  мисли за негативни събития, които биха могли да се случат и това да ги изкарва от равновесие. Безпокойството при децата се разпознава лесно – прекомерно потене (дори когато е студено или прохладно), влажни  длани, учестено дишане, барабанене с пръсти. Тези  децата са крайно притеснени  преди изпити и контролни. В  случай, че разпознаете описаните симптоми  е необходимо да  потърсите  консултация със специалист, тъй като наблюдаваното безпокойство може  да се задълбочи.

В детска и юношеска  възраст  най-често се проявяват и първите симптоми на  обсесивно-компулсивно разстройство  и панически атаки, които са свързани с висока тревожност, натрупвана и неовладяна във времето. При обсесивно-компулсивно разстройство  се наблюдава въздействие на силно натрапчиви мисли (обсесии), често повтарящи се, дразнещи и ирационални, които безпокоят детето и за да ги тушира, то прибягва до изпълнение на ритуални действия (компулсии). Клиничен психолог или психотерапевт могат да разпознаят и диагностицират това разстройство. При паническите атаки  се наблюдават епизоди на интензивна тревожност,  изразена с изпотяване, учестени пулс и дишане, „прилошаване” и повече или по-малко ясно формулиран страх от смъртта или загуба на контрол. Среща се предимно след 14 годишна възраст, макар първите прояви  да се срещат и  в по-ранна възраст.

Детската депресия е изключително сериозен проблем,  който често се изразява с нетипични телесни прояви  – оплакване от болки в главата или корема, за които няма конкретна здравословна причина. Децата с депресия казват често „тъжен съм и не знам защо“. Те се събуждат сутрин уморени и нямат желание за нищо. Дейностите, които са им носили удоволствие преди, вече не  ги радват и не предизвикват положителни емоции. Тези деца се изолират, приемат всичко дъблоко  лично и лесно се поддават на  негативни мисли. Това води до рязко понижаване на самочувствието им и те се чувстват безполезни и виновни. Най-често депресията е вик за помощ  и консултацията със специалист психолог е крайно наложителна. Отлагането във времето влошава състоянието и  може да се стигне дотам, че помощта на терапевта да не е достатъчна и да не наложи  прилагане и на  медикаментозно лечение под контрола на психотерапевт.

Биполярното разстройство се наблюдава по-рядко при децата и  по-често при юношите.Най-ранните симптоми могат да се появят около 8 годишна възраст и се характеризират с много бързи и чести промени на манийни и депресивни фази. Най-лесният начин да се опише това разстройсто е „влакче на ужасите на настроението”. През манийната фаза  детето се  чувства всемогъщо, говори  с патос,  започва да се занимава с много нови неща, има неизчерпаема енергия и спи малко. Изведнъж еуфорията се заменя с депресия и детето няма желание за абсолютно нищо, често се оплаква от болка и дискомфорт и това принуждава родителите да търсят физиологична причина. В някои случаи юношите прибягват до употреба на наркотици, за да се почувстват по-добре. Това налага своевременно лечение от специалист психотерапевт, както и подкрепата на семейството и учителите.

Шизофренията най-често се развива около 18-20 годишна възраст, но първите прояви могат да се наблюдават още на 6-8 годишна възраст на детето и да се проявяват постепенно. Признаците и симптомите при децата включват чуване на гласове и виждане на обекти, които не съществуват, налудничавите вярвания и заблуди, които нямат връзка с реалността, странни ритуали, често  свързани с параноя или мания за величие. Наблюдава се социална изолация, трудности в учебния процес, нелогично мислене, несвързан говор  и др. Ако забележите, че детето престане да общува с другите, има агресивно поведение, спре да се къпе и да спазва лична хигиена, незабавно се обърнете към специалист психотерапевт.

Над три четвърти от всички психични проблеми се проявяват по време на детството и юношеството.В периода, в който децата напускат училище, между 10-15% от тях страдат от някакъв психо-емоционален проблем като тревожност, стрес, затлъстяване и хранително разстройство.Най-същественото за преодоляването им  е тяхното своевременно установяване.              

Съветът към родителите е да се вглеждат незабележимо в поведението на децата си и ако установят отклонения, свързани с психо-емоционалното им развитие, да потърсят своевременна подкрепа и консултация.

МЦ „ Детско здраве” и Болница „Здравето”  разполагат с отлично обучени и опитни детски специалисти- психолози, психотерапевти, логопеди, към които може да се обърнете за компетентно мнение и помощ.