Болница"Здравето"- ДЕЖУРЕН ПЕДИАТЪР - понеделник - неделя 24/702/491-17-19 и 0888/90-68-11 - ДЕНОНОЩНО

Блогът на здравето

Смяната на времето и влиянието върху здравето на деца и възрастни

В нощта срещу 28 октомври 2018г. преминаваме към зимното часово време. Точно в 4.00 ч. ще върнем стрелките на часовниците си с час назад.

Според специалисти  на болница „Здравето”, смяната на времето често оказва неблагоприятно влияние върху здравето ни, тъй като води до разминаване на биологичния  ритъм на организма с хронологичното време. Най-засегнати от преместването на стрелките са малките деца, подрастващите и възрастните хора, като за по-чувствителните стреса е по-силен.

Обикновено 1-2 седмици са необходими на организма да се адаптира към промяната на времето. Преместването на стрелките оказва влияние както върху психическото, така и върху физическото ни състояние. Често адаптацията е съпътствана с главоболие, мигрена, умора, неразположеност и дори дезориентация. Обикновенно тези симптоми отшумяват до седмица -две. В този период може да се наблюдава липса на концентрация, апатия, раздразнителност и понижена физическа активност.

Специалисти  на  болница „Здравето” препоръчват на децата и юношите  в този период  да намалят физическата си активност,  да нормализират  съня си и да повишат общия тонус на организма  с прием на витамини и минерали.  Възрастните хора трябва да бъдат много внимателни в периода след местенето на стрелките, тъй като процента на хоспитализираните пациенти в този период се увеличава значително.

В случай, че имате нужда от преглед или консултация, специалисти на болница „Здравето” са на Ваше разположение.

За записване на час за консултация и преглед – тел. 0888/ 223 062- филиал “Ами Буе” и 0888/ 906 811 – филиал “Маестро Кънев”.

 

Сподели тази публикация

Leave a Reply